Nu blir det fullständigt rökförbud på hela Canteras i Las Palmas

Den otroligt populära Canteras-stranden i hjärtat av Las Palmas får rökförbud i hela sin längd. Foto: Hugo Ryvik

Genom ett röstningsförfarande har invånarna i Las Palmas beslutat att det ska bli fullt rökförbud på hela den nästan tre kilometer långa Canteras-stranden.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Tre av fyra medborgare som röstat vill ha ett fullständigt förbud mot rökning. Endast en i tio ville att det skulle vara fritt att röka. Resten röstade för rökzoner. 4245 personer har lagt sin röst.

Kommunen meddelade före omröstningen att strandreglerna ska ändras i enlighet med resultatet av omröstningen, och det blir därför fullständigt rökförbud när reglerna ändras 2018.

Omröstningen hölls av Las Palmas kommun och avslutades den 18 december. I veckan meddelades resultatet av rådmannen i Ciudad dle Mar, José Eduardo Ramírez; rådmannen för grannsämjan och medborgarråd, Sergio Millares, och generaldirektören för ny teknik, Francisco Santana.

Tre av fyra medborgare som röstar för omröstning kommer att ha ett fullständigt förbud mot rökning. Företrädare för kommunen sade i somras att det är lämpligt att införa rökförbud i flera delar av staden även vid ett senare tillfälle.

I omröstningen fick man välja mellan fullt rökförbud, rökförbud med begränsningar och uppdelning av stranden i rökfria områden och rökfria zoner.

Motivationen för att införa rökfritt på stranden i Las Palmas är både hälsomässiga och på grund av den nedskräpning som blir när folk kastar fimpar i sanden. Dessa är svåra och dyra att ta bort och står för cirka en tredjedel av nedskräpningen på Canteras-stranden.

Mogans kommun sydväst på Gran Canaria var först med rökförbud på stränder på Kanarieöarna när de delade in alla stränder i rökfria områden och rökfria zoner under 2012. Men det finns många som struntar i det och röker öppet i de rökfria zonerna.

Säg din åsikt om rökförbudet!
Frågan om rökfritt eller inte på stränder är ett av de ämnen som har skapat den största debatten bland Canariajournalens läsare. Vad tycker du om att Canteras-stranden får ett förbud mot att röka? Berätta för oss på Canariajournalens Facebook-sida!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: