Saftiga böter införs i de nya djurskyddsbestämmelserna för Las Palmas

Svårt utsvulten boxer i Las Palmas. Hundägare som låter detta hända kan få upp till 30 000 i böter, enligt de nya djurskyddsbestämmelserna i Las Palmas Foto: Policia Local

Den nya djurskyddsbestämmelsen för Las Palmas kommun ålägger böter på upp till 30 000 EUR för djurplågeri och andra brott mot bestämmelserna. 

Bland nyheterna i förordningen är ett förbud mot att visa hundar och katter i burar när de ska säljas och mot användning av djur på cirkusar.

Det blir tillåtet att ta med husdjur på kollektivtrafiken, och det blir förbjudet att ha djur innestängda utan god ventilation i parkerade bilar i direkt solsken.

Bland annat tar sig förordningen också an om regleringen av herrelösa och frigående katter.

Reglerar inköp och försäljning

Dessutom regleras inköp och försäljning av djur, inklusive försäljning på nätet, annonser och liknande, i syfte att motverka bedrägeri med sällskapsdjur.

Djurhållning ingår också i förordningen, inklusive rutiner för när djuret tas ut i offentligheten bland människor.

Jordbruket är reglerat för att säkerställa moderns och valparnas välfärd, och även djur som inte har nämnts i tidigare bestämmelser ingår också. Dessutom nämns också ägande av exotisk fauna.

Sterilisering av adopterade djur ingår också i förordningen.

Tidsfristen för  hur länge djur kan lagras i djurmottagning reduceras för att få djuren ut i adoptering så snabbt som möjligt.

Det här är bötesnivåerna

Böter på mellan 100 och 300 euro ges för användning av kvävningshalsband eller krage med spikar eller som kan orsaka elektrisk stöt och för att hålla djur i utställningsmonter.

Nästa steg på skalan är mellan 301 och 2000 euro för bland annat brist på identifieringsmärkning med datachip eller lagring av djur på platser där deras välfärd inte garanteras eller där de utsätts för fara eller hot.

Felbehandling och misshandel av djur och träning av djur för att stärka deras aggressivitet anses vara allvarliga överträdelser av förordningen, med böter mellan 2001 och 30 000 euro.

Träder i kraft om sex månader

Förordningen träder i kraft om ungefär sex månader efter att ha behandlats i en godkännandeprocess, meddelade kommunen under tisdagen.

Den nuvarande djurskyddslagstiftningen i Las Palmas är 20 år gammal.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: