Inga allvarliga olyckor under stormarna på Kanarieöarna – Men nya oväder är på väg in

Flera vägar blev drabbade av mindre ras. Biden visar GC-606 på Gran Canaria. Foto: Carreteras GC

Stormen som härjade på Kanariöarna på söndag ledde till hundratals väder-relaterade händelser, men inga allvarliga olyckor. Vindkasten var som mest uppe uppe i kraftig storm, och det kom över 70 millimeter med nederbörd på några timmar på Teneriffa.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 I Agüimes på Gran Canaria blev det registrerat vindkast på 108 kilometer i timmen som mest, i Tejeda 107 km/h, på Maspalomas-stranden 91 km/h, i Puntagorde på La Palma 109 km/h, och Izaña på Teneriffa 101 kilometer i timmen.

Åtskilliga andra platser registrerade kraftig storm i de mest våldsamma vindkasten.

75,8 millimeter i La Orotava

Canadas de Teide i La Orotava på Tenerife fick mest nederbörd. Där kom det 75,8 millimeter inom loppet av några timmar, och i Aico på Tenerife kom det 67,8 millimeter.

På Gran Canaria kulminerade ovädret fram på eftermiddagen. Där var det Cuevas del Pinar i San Bartolome de Tirajana som fick mest regn: 66,6 millimeter.

Vissa områden på ön slapp den värsta nederbörden. På flygplatsen kom det bara 3,1 millimeter, i centrum av Las Palmas kom det 3 millimeter, Maspalomas fick 4,6, Puerto Rico 2,4 och Puerto de Mogan 6,7 millimeter.

Dammarna fick efterlängtat vattentillskott

Nästen uttorkade vattenreservoarer i syd på Gran Canaria har äntligen fått lite tillskott av vatten, till glädje för bönderna i området. Cirka 60 millimeter nederbörd föll i områden där de södra dammarna ligger.

Vatten flödade för första gången på åratal in i Chira-dammen, rapporteras det, och vatten som rann genom Las Tirajanas-Ravinen gav tillskott till den uttorkade La Sorrueda-dammen i Santa Lucia.

Avslutade beredskapen

Vid 11.30-tiden går avslutade Direktoratet för säkerhet och beredskap sin maximala alarmberedskap för vind på Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, La Palma och El Hierro, som utfärdades klockan 6 på morgonen samma dag.

I dag, måndag, är det väntat fortsatt blåsigt från frisk bris till liten kuling, och upp till liten storm i vindkasten. Det är gult varsel för vind på alla öar utom Fuerteventura och Lanzaroter från väderrinstiuttet Aemet idag.

De viktigaste händelserna

Av de många händelser som räddningsarbetarna fick rycka ut på kan särskilt nämnas att en väg i Arinaga på Gran Canaria fick stängas på grund av att ett turbinen på ett vindkraftverk snurrade utom kontroll och rotorbladen riskerade att lossna.

På Tenerife blev båda flygplatserna stängda för landning och avgång under en period. Cirka 30 ankommande flyg blev omdirigerade. Det var minst 900 passagerare som berördes av stängningen. Stora förseningar uppstod.

Ovädret skapade också problem för färjetrafiken.

I Puerto de Las Nieves i Agaete på Gran Canaria rapporteras det att flera båtar som ligger på land har blåst över ända och ligger upp och ned. I en hamn på Teneriffa har det vält mot segelbåtar som ligger på land. ITelde på Gran Canaria blåste en stor skulptur ned.

Räddningsmanskapen har jobbat hårt för att för att rensa vägar och gator från stenblock, träd, grenar, vägskyltar och stängsel som har blåst ned i  Santa Lucia, Agüimes, Telde and Tejeda kommuner på Gran Canaria.

På dessa platser har det också inträffat flera ras som drabbat några av vägarna, bland annat GC-200, GC-600, GC-604 och GC-606. Vägen till Guayadeque blev bland annat stängd på grund av ras, och vägGC-210 till Artenara blev stängd på grund av rasfaran.

På Teneriffa fastnade åtta tyska turister i går på Masca-stranden och fick tillbringa natten där. De undsattes tidigt i morse. De ska ha fått hjälp av några getter att hitta lä i en grotta, skriver tidningen La Provincia. Två personer som satt fast i snön i Izana fick också räddas i går.

Avlyste all utomhusaktivitet

Alla utomhusaktiviteter stängdes ned i går på Gran Canaria och de övriga Kanarieöarna, inklusive en fotbollsmatch mellan Tenerife och Lugo. Alla marknader och karnevaler stängdes i Arguineguin.

Fuerteventura och Lanzarote fick mycket vind, men långt mindre regn än de andra Kanarieöarna denna gången.

Mer regn väntas på onsdag och fredag

has now reported to days with a large number of stays, but a whole breeze before a new rainfall arrives from west on Wednesday, stays again on Thursday, and another rainfall on Friday.
The weather has been very unstable in the Canary Islands ever since last week in January.

Väderinstitutet Aemet har nu aviserat att vi får i stort sett två hela dagar med uppehåll, dock fortfarande en hel del blåst. Detta hänger ihop med att en ny ovädersfront kommer in från väster på onsdag, varar över torsdag, och en ännu en nederbördsfront väg in på fredag.

Vädret kommer då att ha varit mycket ostabilt på Kanarieöarna ända sedan sista veckan av januari.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: