Karnevalsvimmel nr.3 från Karnevalens sista vecka

Nu är karnevalen i Las Palmas slut för denna gång, och som varje år var den sista helgen den mest intensiva med en rad av de mest populära evenemangen. Vår bildredaktör Leif Kempe har samlat höjdpunkterna från den gångna veckan i ett fint bildspel.

Några av evenemangen som kan ses är Drag Queen galan, Barnens karnevalsparad, Kroppsmålningstävlingen, lördagens Stora Karnevalståg och till sist,  Sardinens begravning.

Sardin brändes på bål

I söndags kväll avslutades karnevalen med Sardinens begravning där ett begravningsfölje följer en enorm sardin i papier maché genom gatorna ner till Canteras-stranden. Sardinen brändes till sist upp i ett bål och karnevalen avslutades officiellt med fyrverkerier. Det finns olika teorier för det eventuellt hedniska ursprunget till seden att en symbolisk bränning görs av sardinen. En teori är att det är ett tackoffer till havet.

En annan att det är en symbolisk reningsprocess för synder som har begåtts (ref. Wikipedia), en nedgrävning och förbränning av det förflutna (som traditionellt gjordes på askonsdagen), så att man kan återfödas större och starkare. Det kan också härledas till något som hände i Madrid för 200 år sedan: Fiskarna hade fått en särskilt god fångst och gratis sardiner skulle delas ut, men de var alltför föråldrade för att kunna ätas  och fisken begravdes på stranden. Folk skämtade och drack ända in på natten. Festen upprepades under åren som följde.

Nästan 14 ton sopor upprensat från gatorna efter karnevaltåget i Las Palmas

Efter det stora Karnevaltåget i Las Palmas på lördag har nästan 14 ton sopor rensats från gatorna, drygt två ton mindre än 2017.
Totalt har det denna karnevalshelg städats bort över 32 ton sopor, fem ton mindre än förra året.
111 arbetare och 24 maskiner har varit igång för att rensa gatorna.
Efter de två sista karnevalsnätterma i Santa Catalina Park har 18,5 ton skräp rensats, 2,8 ton mindre än förra året. 105 anställda och 33 maskiner tog hand om det, skriver Las Palmas kommun i ett pressmeddelande.

Inga allvarliga händelser

Inga allvarliga händelser har rapporterats under karnevalen i helgen.

Polisen har registrerat cirka 100 händelser, men bara en person greps för aggression mot polisen som kommer att stoppa honom från att delta i paraden längs Avenida Maritima av Alcaravaneras.

45 personer behövde medicinsk behandling för alkohol- eller drogförgiftning, 11 för skador efter slagsmål och 14 för skador efter fallolyckor.

Text: Björn Ulfsson / Hugo Ryvik
Foto: Leif Kempe, Las Palmas-karnevalen, Promoción de Las Palmas de Gran Canaria. Ayuntamiento de Las Palmas.

Klicka HÄR för att se vimmelbilderna i storformat!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: