Tre nya ovädersfronter drabbar Kanarieöarnas turistområden

Varsel för regn, vind och vågor på Kanarieöarna 25 februari. Ill: Aemet

Statens väderinstitut Aemet har utfärdat en orange varning för stark vind med upp till full storm i vindkasten och kraftig nederbörd på upp till 100 millimeter per tolv timmar på Kanarieöarna på söndagen den 25 februari. Ovädersfronterna står i kö.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Orange-varslet gäller för alla Kanarieöarna utom Lanzarote och Fuerteventura, där det ligger en gul varning. På Gran Canaria och Teneriffa har de sydligaste halvorna av öarna fått rapporterat mest nederbörd.

Det ligger också gul varning för höga vågor på La Palma och El Hierro. Vinden kommer att blåsa från sydväst och sydväst mestadels varje dag i en vecka framåt, så stormen kommer att bli mycket märkbar även i de stora turistområdena i söder och sydväst.

Under fredagen låg en gul varning för kraftig nederbörd på alla Kanarieöarna utom Lanzarote och Fuerteventura, och nederbörden började göra sig gällande fredags i morse. Läsare av Canariajournalen berättar om plötsliga skyfall i Puerto de Mogan och Arguineguin sydväst på Gran Canaria idag.

På lördag kommer det bli uppehåll i det värsta skitvädret – det ligger då  ingen särskild varning eller extrem varning, bara grönt över hela linjen, även om det har rapporterats komma mycket nederbörd.

Stormen som kommer på söndag är en ny lågtrycksfront. Det finns också en tredje front med kraftig nederbörd och starka vindar på tisdag, även detta från söder, så det finns risk för instabilt väder i många dagar framöver.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: