Tusentals med hjälppersonal i beredskap för ovädret på Gran Canaria

Ovädret närmar sig Kanarieöarna idag Ill: Aemet / Canariajournalen

Myndigheternas råd för hur du klarar stormen:

Örådet på Gran Canaria mobiliserar över 1000 personer som kommer att vara redo för insats inför den kommande stormen på Kanarieöarna i morgon.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 I ett pressmeddelande ber idag örådet befolkningen att följa myndigheternas råd och rekommendationer så att de inte ska utsätta sig för ökad risk och så att räddningsarbetare kan ta hand om de oundvikliga händelser som kommer att inträffa.

Rekommendationerna är att kontrollera i förväg att tak och avlopp är i ordning och att lösa föremål inte tas med av vinden.

Under stormen bör man avstå från att gå ut om man inte behöver, och se upp för föremål som kan falla eller komma flygande i vinden.

Träd, kranar, stolpar, staket och lösa väggar är föremål som kan blåsa ner, var medvetna om denna fara.

Om bilen fastnar i översvämningsvatten, lämna den om du kan så att du inte följer med om översvämningsvattnet bär iväg med bilen.

Örådets president, Antonio Morales, tog i dag kontakt med borgmästarna på Gran Canaria för att informera dem om den farliga situationen eftersom det kräver maximal uppmärksamhet från myndigheterna.

Alla säkerhetsstyrkor från olika institutioner är beredda för insatser.

Gran Canaria är mycket bräckligt territorium när det gäller kraftiga regn på grund av stora höjdskillnader och många raviner, samt det faktum att marken är mycket torr efter mycket torka, och det finns lite vegetation, särskilt i söder, så att vattnet kan få hög hastighet i dess väg mot havet,  påpekar örådet.

Parkera inte i kanaler och längst ner i ravinerna, betonar örådet. Om det finns mycket översvämningsvatten, kan byggnader, vägar och yttre områden orsaka stora skador, särskilt vid kusten, som har hänt tidigare.

Stormar som kommer från sydväst, som nu tenderar att vara mycket intensiva med en hel del regn på kort tid, kan leda till olyckor i vissa områden på Gran Canaria i synnerhet.

Befolkningen uppmanas att följa och hålla sig uppdaterade från officiella kanaler, som Twitter och Facebook, där situationen kommer att rapporteras.

Befolkningen uppmanas att ta bort skräp, skräp och föremål från botten av ravinerna eftersom dessa utgör en ytterligare risk när översvämningsvatten kan komma och dra bråte med sig.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: