Barndråp i Almeria rör upp gamla sår på Gran Canaria.

Denna kondoleansaffisch med den dräpte pojken är bland de många som sprids i sociala medier. Ill: Alerta Desaparaceidos

Åtta år gamle Gabriel Cruz anmäldes saknad i Almeria den 27 februari och hittades död i bagageutrymmet i styvmoderns bil den 11 mars. Fallet upprör särskilt många på Kanarieöarna, där två barn har varit saknade i många år.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

De två försvinnande fallen på Kanarieöarna är elva år gamla, men är fortfarande öppna kriminalundersökningar. De ligger starkt i invånarnas medvetenhet. Inte minst nu efter att Gabriel-fallet har blivit känt.

Idag hänger ”saknad”-affischer på många ställen på Gran Canaria.

År 2017 anklagades en man för bortförande och mord i ett fall på Kanarieöarna, men ärendet skrinlades i oktober i avsaknad av bevis.

Blev kvävd
I Almeria-fallet blev Gabriel Cruz styvmoder, Ana Julia Quezada, arresterad misstänkt för att ha dödat barnet. Obduktionen visar att barnet dog av kvävning, förmodligen samma dag som han försvann, enligt meddelanden till pressen från polisen.

Quezada har sagt saker och betett sig på ett sådant sätt att hon blev huvudmisstänkt i fallet.

Har erkänt mordet
Idag, tisdag, erkände hon mordet.

Hon ska ha förklarat att hon kom i gräl med pojken och slog honom med sidan av en yxa, så att han förlorade medvetandet. Då ska hon ha bilvit rädd och kvävt honom, kastat pojkens kläder på en annan plats och grävt ned kroppen i en grop bredvid en brunn.

Hämtade kroppen från en brunn
Den 11 februari var Ana Julia Quezada övervakad av polisen när hon tog upp Gabriels kropp från gropen intill en brunn på en fastighet i Rodalquilar som hon hade tillgång till, och hon förde bort honom i en resväska i bakluckan på bilen och körde till den bostad där hon bodde tillsammans med barnets far , Ángel Cruz.

Innan hon klev ur bilen ut greps hon av polisen.

Polisen lär ha gillrat en fälla för att provocera en handling som kunde fälla henne. De ska de ha gjort det genom att ge henne oroväckande information under ett förhör som hon blev kallad till på fredagen. På söndagen gjorde hon det misstag som ledde till gripandet.

Poliserna lär ha gråtit öppet på gatan efter att de hade hittat pojken i bagaget.

Skulle besöka släkting
Fadern till Gabriel är skild från den biologiska modern, Patricia Ramírez, och har varit tillsammans med Ana Julia Quezada i cirka ett och ett halvt år, enligt tidningen El País.

Quezada och barnets farmor var uppenbarligen de sista som träffade Gabriel i livet, enligt förklaringarna.

Den 27 februari gick han från sin mormors hus, där Quezada också var närvarande, i riktning Las Hortichuelas, en liten bosättning med cirka 70 invånare i naturparken Cabo de Gata nära, för att besöka en kusin, och blev sen borta.

Underligt beteende ledde till misstankar
Det lär finnas fler anledningar till att utredarna misstänkte Quezada. Bland annat bör hon ha överreagerat genom att gå från att visa starka emotionella känslor inför Gabriels släktingar till att fullständigt ta avstånd från dem.

Hon lär också ha lämnat förklaringar som ingen hade begärt och varit överaktiv samt varit väldigt ivrig att få uppmärksamhet framför tv-kamerorna, inklusive att kyssa Gabriels far.

Dessutom var det osannolikt nog hon som fann en t-shirt ute i naturen som hon sade tillhörde Gabriel. under en offentlig klocka på en plats som hade genomsökts förut, utan att något hittades.

T-tröjan hade konstigt nog en annan färg än den som tidigare nämnts att Gabriel hade på sig och den hade varit torr trots att det regnade mycket där hon sa att hon fann den.

Uppmuntrade till hittelön
Hon uppmanade också Gabriels föräldrar att erbjuda en belöning, som de också meddelade framför TV-kamerorna: 10000 euro erbjöds till den som kunde komma med upplysningar som ledde till att Gabriel hittades.

Quezada lär också ha försökt att övertyga föräldrarna att öka belöningen, rapporterar tidningen El Mundo, som hänvisar till källor med insikt i utredningen.

Dessutom lär polisen ha funnit det slående att Quezada i två fall sagt till utredare att hon hade förlorat sin mobiltelefon, som de var intresserade av att undersöka.

Förlorade småbarn i misstänkt olycka
Ana Julia Quezada har tidigare förlorat ett av sina egna barn i en påstådd olycka i Burgos och nu gräver polisen i hennes förflutna i Spanien, enligt El País.

En av hennes två döttrar föll enligt uppgift ut ur ett fönster i en lägenhet på sjunde våningen och avled mars 1996. Dottern var fyra år gammal.

Quezada lär ha varit så upprörd att det var omöjligt att höra henne den dagen.

Anlände till Spanien 1995
Ana Julia Quezada föddes i Dominikanska republiken 1974. Hon flyttade med sina två döttrar på två och fyra år till Burgos i norra Spanien i december 1995 och inledde ett förhållande med en man.

När hon bodde i Burgos lär hon ha anmält pojkvännen för psykologiskt missbruk, skriver El País, med hänvisning till källor inom polisen.

För fem år sedan flyttade hon söderut till Las Negras i Almeria, som ligger fem kilometer från den plats där Gabriel försvann. Där hittade hon en ny pojkvän som hon drev en bar tillsammans men , men förhållandet och partnerskapet avslutades.

Hon lär ha skickat mycket pengar till sin mamma i Dominikanska republiken, men efter att förhållandet avslutades var hon nu även arbetslös.

Flyttade ihop med barnets far
För ett och ett halvt år sedan blev tillsammans med, och enligt uppgift, ekonomiskt beroende av Ángel Cruz, som hon flyttade ihop med i Puebla de Vícar, där hon arresterades den 11 februari.

El País och flera spanska tidningar skriver att Cruz-familjen ogillade Angels nya flickvän, inklusive Gabriels mormor. Pojken själv lär också ha avvisat henne.

Ángel Cruz och Ana Julia Quezada hade uppenbarligen planer på att bosätta sig på en fastighet som tillhör Rodalquilar-familjen. Det var på den här egendomen som Quezada ska ha gömt Gabriels kropp i en brunn och hämtat den dagen då hon greps.

Familjen Cruz lär också ha misstänkt Ana Julia Quezada. Några motiv för mordet har ännu inte meddelats av polisen.

Idag begravdes Gabriel Cruz i Almeria.

Många människor visar medkänsla
Fallet har fått stor uppmärksamhet i den spanska pressen, och efter gripandet också i internationell press.

I hela Spanien och på Kanarieöarna i synnerhet, är det många som uttrycker sorg, ilska och medkänsla för Ángel Cruz och hans familj på sociala medier och i nyhetsmedia. Det är också det stora diskussionsämnet på lokala samlingsplatser för tillfället.

Pojke saknad på Gran Canaria i över tio år
Folk på Kanarieöarna känner särskild sympati på grund av två andra försvinnandefall som skapade rubriker under en lång tid och fortfarande nämns i pressen flera gånger per år.

År 2007 försvann den lilla pojken Yeremi Vargas från en lekplats i Vecindario. Han saknas fortfarande, trots omfattande undersökningar och utredningar.

Det var i detta fall som en man som kommer från en plats nära där Vargas försvunnit åtalades 2017. Mannen sitter i fängelse på fastlandet efter att ha dömts för sexuella övergrepp mot en annan liten pojke i Vecindario.

Domaren i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria fann inte tillräckliga bevis mot mannen i Vargas-fallet och ärendet skrinlades i oktober 2017. Länsrätten Las Palmas bekräftade idag skrinläggandet.

Ett annat fall på Gran Canaria som skapade en enorm uppmärksamhet inträffade under 2006. Då försvann den unga flickan Sara Morales, och hon har heller ännu inte hittats.

För närvarande saknas 15 personer på Kanarieöarna.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: