Bostadshyrorna har stigit mest på Kanarieöarna

Kostnaden för att hyra fasta bostäder skjuter i höjden på Kanarieöarna. Foto: Pixabay

Kanarieöarna har haft den största höjningen av bostadspriserna i Spaniens regioner under det senaste året, enligt mäklarportalen Idealista.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
I provinsen Santa Cruz de Tenerife, som även omfattar La Palma, La Gomera och El Hierro, har priserna ökat med 7,4 procent och i provinsen Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote) med 7,8 procent.

Idealista lägger skulden för den enorma höjningen av priserna på ökningen av  uthyrning av privata hem till turister på Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote, och att många femåriga hyresavtal har avslutats.

Idealistens talesman Carlos Rueda påpekar att de gamla hyreskontrakt som nu avslutas ingicks under krisåren, då prisnivån var låg och nu blir uppdaterade med nya priser enligt dagens hyresmarknad.

Han hänvisar också till det faktum att 30 procent av bostadsköpare på Gran Canaria och 41 procent på Teneriffa är utlänningar, vilket påverkar hyrespriserna genom att minska utbudet av hyreshus för boende.

Det pågår också en omlokalisering av invånare från centrala Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife till utkanten av städerna, enligt Rueda.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: