Från tisdag är det varslat sanddis i luften på Kanarieöarna

Så ser Caliman ut för onsdagen den 28 mars kl 19 på simuleringen från Earth Nullschool. Strecken indikerar vindriktning: Vindarna blåser från öst till väst från Sahara och möter vindar som blåser från norr. Styrkan mellan de två vindarna och riktningarna bestämmer om det kommer kalima på Kanarieöarna under de närmaste dagarna. Ill: Earth Nullschool / Canariajournalen

Sanddis från Sahara väntas på Kanarieöarna tisdag den 27 mars, enligt Barcelona Dust Forecast Center. 

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Från tisdag ligger ett varsel varning om damm i luften på Kanarieöarna.

Simuleringarna indikerar att dammet tätnar tisdag eftermiddag och kväll och kommer fortfarande ligga tätt under onsdagen den 28 mars.

Väderinstitutet Aemet rapporterar en solid temperaturhöjning som sammanfaller med caliman på tisdag och onsdag, med en ökning med sex grader från måndag till onsdag.

Efter det ett fall på två grader på torsdag och ytterligare tre grader på fredagen.

Calima-modellen Skyron visar en liknande utveckling. Skyron sträcker sig 120 timmar framåt, och simuleringarna visar att kaliman kan förbli kvar till den 30:e mars.

På simuleringen från Earth Nullschool, drar caliman söderut, bort från Kanarieöarna den 29 mars. Enligt meteorologerna är det mycket svårt att förutse hur en calima beter sig.

Den första sedan januari

Den senaste caliman på Kanarieöarna kom sent i januari. Normalt kommer det ca 20 calimas med varierande täthet och varaktighet från en dag till en vecka, exceptionellt ännu längre, på Kanarieöarna årligen.

År 2017 var det ovanligt många och långvariga calimas på Kanarieöarna.

Calimavarning

Fra tirsdag av er det varslet sanddis i luften på Kanariøyene

Bilden är en skärmdump av Barcelona Dust Forecast Center dammsimulering för 28 mars. Centret ansvarar för övervakning och anmälan om damm i Nordafrika och Europa.

Calima-modellen Skyron är utvecklad av Atens universitet och animerar utvecklingen av calima under de närmaste 120 dagarna


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: