Kanarieöarnas regering avvisar återigen förslag på att införa turistskatt

En särskild turistskatt hade årligen kunnat ge cirka 130 miljoner euro i ökade skatteintäkter, men skulle också leda till lite dyrare resor till Kanarieöarna. Foto: Pixabay

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Oppositionspartiet Nueva Canarias (NC), på vänsterkanten, har lagt fram förslaget till en separat turistskatt som fastställs som summa per övernattning på mellan 0,50 och 1,50 euro.

Förslaget stöds av Socialdemokraterna PSOE och vänsterpartiet Podemos. Enligt beräkningarna skulle turistskatten bidra med cirka 130 miljoner euro i årliga skatteintäkter.

För nyttiga ändamål

Tanken är att skatteinkomsterna skulle gå till förnyelse av den offentliga turistinfrastrukturen, utveckling av hållbar turism, bevarande och återställande av naturliga och kulturella resurser och upprätthållande av jordbrukslandskap på Kanarieöarna.

På en presskonferens efter ett möte i parlamentet i går sa Rosa Dávila från finansdepartementet att regionalstyrelsen avvisade en sådan skatt.

Detta för att det enligt regeringens mening kan hota Kanarieöarnas konkurrenskraft som turistmål och leda till förlust av turister, eftersom det kommer att bli dubbelbeskattning då den sju procent generella indirekta kanarieavgiften (IGIC) tillämpas på turistverksamhet.

IGIC ger enligt uppgift en årlig skatteinkomst på 300 miljoner euro från turismen, och är Kanarieöarnas egen momsvariant.

Var även på förhandlingsbordet år 2015

Nueva Canarias presenterade först förslaget om turistskatt 2015, men fick inte gehör från de centrala partierna PP, CC och PSOE. Sedan dess har PSOE ändrat sin position och ett nytt försök görs.

Turistskatt har hittills införts i Katalonien och på Balearerna.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: