Ny orange varning för vind, regn och vågor på Kanarieöarna

Vindsituationen vid 19:00 lokal tid den 27 februari på Kanarieöarna Ill: Earth Nullschool

Orange  varsel utfärdades på eftermiddagen för vågor på El Hierro och La Palma från Aemet väderinstitut. I morgon blir det värre, med extremvarsel för vind och  nederbörd. Dessutom kommer skolorna att stängas och myndigheterna har etablerat beredskap.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Det låg också en gul varning för regn och vind onsdag på alla Kanarieöarna utom Fuerteventura och Lanzarote.

För torsdag ligger det en orange varning för vind och nederbörd över hela linjen på alla Kanarieöarna utom Fuerteventura och Lanzarote, där det är gult för regn och vind.

Det är också orange varning torsdag för höga vågor på alla Kanarieöarna utom Gran Canaria, där det är gul varning.

Vinden kan komma upp i en stark storm i kasten, och regnet kan komma upp i 25 millimeter nederbörd per timme. Vågorna kan bli 5-6 meter höga där orange varning ligger, och  4-5 meter där gul varning gäller.

På torsdag dämpas nederbörden och vinden sig lite, så att det bara ligger gul varning på alla Kanarieöarna utom Fuerteventura och Lanzarote. Vågvarslet är orange överallt, utom på Gran Canaria, där det är gult.

Det är stormen ”Emma” som drabbade Kanarieöarna tisdag, precis efter att en storm gav 450 millimeter nederbörd under 24 timmar på  La Palma. 370 millimeter på El Hierro, 160 på La Gomera. Och 110 sydväst i Teneriffa.

Kanarieöarnas Direktorat för säkerhet och beredskap återupptar beredskapsvarslet för vindkasten som kan komma upp i orkanstyrka (130 km / h) på vissa ställen och höga vågor längs kusten från eftermiddagen.

I Izana på Teneriffa var vinden redan onsdag kväll uppe i orkanstyrka på 120 km / h klockan 19 lokal tid.

Utbildningsdirektoratet har beslutat att hålla alla skolor stängda på alla öar utom Fuerteventura och Lanzarote på onsdagen.

Binter har avbrutit flera flygningar på El Hierro och La Palma, rapporterar bolaget i ett Twitter-meddelande. Färjorna har stora problem att lägga till i hamnarna.

Santa Cruz de Tenerife kommun meddelar att alla utomhusaktiviteter på onsdagen avbryts och har förklarat nödsituation.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: