Orkanvindar på Kanarieöarna orsakade många problem

Många vägar på Kanarieöarna har drabbats av ras samt fallande träd och stolpar. Detta ras inträffade idag på väg GC-60 vid San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria. Foto: Carreteras GC

420 händelser registrerades av nödcentralen på Kanarieöarna på grund av stormen Emma onsdag och natt till torsdag. Som högst var det 166 kilometer i timmen i vindkasten.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

 

Gränsen för orkan går vid 118 kilometer i timmen. Det var det med råge på 1475 meters högd i Alto Igualero, beläget i Vallehermoso på La Palma, där väderinstitutet Aemet mätt 166 kilometer i timmen klockan 17.40 igår.

På Aemets observationsplats i Izana i högfället på  Teneriffa observerades 158 kilometer per timme klockan 02.40 på natten, vid Agulo 127, Valverde 125 och på La Palma flygplats 130 kilometer i timmen.

 

Pråm sjönk på Fuerteventura

En av de allvarligaste händelserna som orsakades av stormen var att en pråm med 50 000 liter bränsle i tanken sjönk i Gran Tarajals hamn på Fuerteventura och orsakade skador. Tre andra pråmar slet sig och drev runt i hamnen.

Hamnen i Santa Cruz de Tenerife och Agaete väster på Gran Canaria var tvungna att stängas, vilket medförde att färjetrafiken upphörde. En färja från Naviera Armas kunde inte lägga till på Lanzarote och omdirigerades till Puerto de Rosario.

Hundratals flyg påverkades

Översvämningar och starka vindar ledde också till kaos i flygtrafiken. Flygplatserna vid Lanzarote och La Palma stängdes. Hundratals flygplan påverkades av detta – många inkommande flygplan dirigerades till andra öar, och många avgångar avbröts eller försenades kraftigt.

210 turister fick övernatta i försvarets baracker i El Fuerte på La Palma efter att deras flygningar avbröts.

Ett antal ras har drabbat vägar på Kanarieöarna, däribland mellan Ayacata och Las Niñas på Gran Canaria, och andra vägar blev översvämmade av regnvatten. I Arguineguin kastade vågorna upp en segelbåt på en strand.

I Lomo Magullo blev en äldre kvinna lättare skadad av fallande grenar. Utöver detta har det inte förekommit någon information om personskador.

Bara på Gran Canaria har nödcentralen fått över 200 väderrelaterade anmälningar. Brandkåren på ön hade över 60 utryckningar på onsdagen.

Bättre väder i sydväst och norr

Sydväst på Gran Canaria och i Las Palmas längst i norr har det varit betydligt bättre väder, men likväl har stränderna varit folktomma på grund av mycket vind.

Turister staden Puerto Rico i sydväst har bara fått 3.8 millimeter nederbörd under de senaste 24 timmarna, och de starkaste vindarna var uppe i hård bris igår.

I centrum av Las Palmas har det inte regnat alls på 24 timmar, och de kraftigaste vindarna där var uppe i styv kuling. Temperaturen var uppe i 24,5 grader i Las Palmas igår och 22,4 i Puerto Rico.

Idag finns det ingen riskvarning från Aemet för vindar eller nederbörd på Kanarieöarna, men orange varning för höga vågor på alla Kanarieöarna utom Gran Canaria och La Gomera, där det finns en gul varning  för vågfara.

Bättre väder på söndag

Emellertid har instabilt väder rapporterats med växlande moln och regnskurar samt mycket vind fram till söndag den 4 mars. Då verkar det bli väldigt fint väder.

Nu är det dags att ta en tur upp i bergen och beundra alla små vattenfall och vattnet som slingrar genom ravinerna, men ta det mycket försiktigt – det är fortfarande hög rasfara.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: