Vandrare riskerar böter efter räddningsaktion på Teneriffa

Här räddas vandrarna med båt från Masca-ravinen på måndag efter att ha övernattat vid stranden. Foto: Bomberos de Tenerife

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Varsel skickades ut från myndigheterna om maximal alarmberedskap inför stormen och folk blev ombedda att stanna inomhus.

Masca-ravinen är området på Kanarieöarna där det är mest olyckor med vandrare och där det utförs flest räddningsaktioner varje år.

Fick hjälp av en herde

De åtta vandrare som trotsade varningarna och väderprognoserna och gick ner i ravinen, satt fast på stranden längst ned i ravinen på grund av flodvattnet, kraftig nederbörd, starka vindar och höga vågor.

Gänget fick hjälp av en herde att finna skydd i ett hus som han har på stranden där de var tvungna att övernatta eftersom det ansågs alltför riskabelt att utföra ett räddningsuppdrag söndag kväll.

De fick också mat av herden, som uttalade sig till pressen att vandrarna tog en väldigt stor risk när de vandrade i ravinen så sent på dagen utan en guide och i ett område som de inte var bekanta med  samtidigt som det varslades storm.

På måndagsmorgonen hade vågorna minskat så mycket att de kunde räddas av en liten båt och transporteras till Los Gigantes.

Se film från räddningsaktionen.

Örådet kan utfärda böter

Vandrarna kan bötfällas med upp till 3000 euro, säger brandkårens representanter till den spanska pressen.

Regionministern för territorialpolitik, hållbarhet och säkerhet, Nieves Lady Barreto, sade på måndagen att det är upp till örådet på Teneriffa för att avgöra om de ska bötfällas, och att det inte torde vara något irrationellt beslut om de bötfälldes

Herden rapporterar till pressen att det kommer 800 vandrare i ravinen varje vecka och att det är sällsynt att det går en vecka utan att en eller annan händelse inträffar där någon behöver hjälp .

Stänger ravinen

Borgmästaren i Buenavista del Norte, Eva García, godkände måndag ett beslut att förbjuda tillgång till Masca-ravinen och stranden tills vädret förbättras, skriver tidningen La Provincia.

För tillfället är det svårt att komma ner i ravinen på grund av risken för ras. Barriärer och förbudsskyltar måste nu upprättas. När tillträdet för vandrare kan öppnas igen beror på väderprognoserna.

Mer vind, vågor och regn i veckan

Idag ligger det gula varningar från väderinstitutet AEMET för kraftiga vindar på Teneriffa, Gran Canaria, La Gomera, El Hierro och La Palma och för vågor på de två sistnämnda öarna.

För onsdagen den 27 februari ligger det också en gul varning för vågor på övriga Kanarieöarna, och Aemet rapporterar att en ny nederbördsfront snart kommer in över Kanarieöarna.

Den fjärde nederbördsfronten i år sedan den sista veckan i januari har meddelats inför fredagen.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: