Bostadspriserna är fortfarande lägre än 2006 på Kanarieöarna

I motsats till vad många tror har det inte blivit dyrare att hyra ett permanent hem på Kanarieöarna de senaste tolv åren, men hyreskostnaderna har stigit under de senaste två till tre åren. Foto: Hugo Ryvik

På sociala medier klagas det ofta på att det har blivit så dyrt att hyra ett permanent hem på Kanarieöarna, men det stämmer inte med statistiken, vilken visar att det är billigare nu än 2006.

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Priserna på uthyrning av fasta bostäder har fallit med 2,5 procent under årets första kvartal på Kanarieöarna från december 2017 till i genomsnitt sju euro per kvadratmeter per månad på bostadsportalen Fotocasas prisöversikt.

8,3 procent billigare

Det är 8,3 procent lägre än toppen i december 2006, då hyrespriserna var 7,64 euro per kvadratmeter. Det är med andra ord billigare att hyra bostäder nu än för drygt elva år sedan.

Hyrorna steg under första kvartalet i tolv kommuner på Kanarieöarna, analyserade av Fotocasa, från 0,6 procent i Santa Lucía de Tirajana i Gran Canaria till 5,6 procent i San Cristóbal de la Laguna, Teneriffa.

I provinsen Las Palmas sjönk hyrorna med 4,3 procent och i provinsen Santa Cruz de Tenerife med 0,8 procent.

Puerto del Rosario hade den största prisnedgången. Det var det en minskning med 12 procent.

Dyrast i Adeje

Adeje i södra delen av Teneriffa hade de högsta hyrorna. Den  var där i genomsnitt 10,21 euro per kvadratmeter.

Arona, också på Teneriffa, ligger som nummer två med 9,88 euro och Puerto de la Cruz på Teneriffa är nummer tre med 9,79 euro.

Under det spanska genomsnittet

Kanarieöarna är nummer sex på pristoppen av regioner i Spanien, men långt under genomsnittet i landet.

Totalt i Spanien var genomsnittspriserna 8,21 euro per kvadratmeter första kvartalet, 0,7 procent från december 2017. Det ligger 18,9 procent under toppen i maj 2007 då priset var 10,12 euro.

Katalonien på pristoppen

De högsta hyrorna är i Katalonien med 12,26 euro per kvadratmeter. Priserna är också högre än på Kanarieöarna i regionerna Madrid, Baskien, Balearerna och Cantabrien.

22 av provinserna i Spanien hade en prisökning från fjärde kvartalet 2017 och 28 hade ett prisfall.

För korttidsuthyrning av fritidshus är priserna betydligt högre än priserna för fasta bostäder.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: