Köper väderradar för att göra väderprognoser på Kanarieöarna mer exakta

Det är inte lätt att spå väder på Kanarieöarna, och ibland finns det några olyckliga överraskningar – som den våldsamma nederbörd som var avsevärt sämre än det som rapporterades 2015 och orsakade stora skador på Gran Canaria (bilden). Foto: Cabildo de Gran Canaria

Ett anbud på 56 väderradar kommer att utfärdas denna månad från Kanarieöarnas regionala regering genom det offentliga företaget Grafcan. Målet är att få mer exakta väderrapporter.

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Kanarieöarna har en topologi och placering i förhållande till väderförhållandena, vilket gör det väldigt svårt att träffa rätt med väderprognoserna, enligt meteorologer vid det statliga spanska väderinstitutet Aemet.

Precis som det blir rapporterat om vind eller regn som aldrig kommer, eller att de kommer kraftiga vindar och mycket nederbörd på dagar då det inte förutspåtts någon nederbörd. Speciellt de stora lokala variationerna är problematiska.

Tillägg till Aemet

Kanarieöarna planerar inte att bygga egen värdtjänst, men ser installationen av sin egen väderradar som ett tillägg till Aemet, meddelade Lady Barreto, minister för regionalpolitik, nöd och säkerhet, idag, onsdag.

Radar kommer att bidra till bättre och mer specialiserade väderprognoser lokalt i de olika kommunerna och de olika öarna, enligt Barreto.

En databas med värdesdata som kan användas för klimat- och väderforskning utvecklas också. 15 av sensorerna kommer att användas för att mäta klimatförändringar.

Fördelningen av väderradar blir så här:

  • 13 på Tenerife
  • 13 på Gran Canaria
  • 7 på Fuerteventura
  • 5 på Lanzarote
  • 8 på La Palma
  • 6 på La Gomera
  • 4 på El Hierro

Budgeten är 600 000 euro. Dessutom är det budgeterat  9000 euro för tekniskt bistånd till observatoriet för klimatförändringar på Kanarieöarna och 30 000 euro för personalkostnader.

Antal och placering förklaras i studien

Under en studie har universitetet i Las Palmas hittat de mest lämpliga radartyperna och de bästa ställena att placera dem.
Det har också undersökts hur många väderradar som finns på ögruppen och vem som äger dessa för att undvika onödigt dubbelarbete.

Läs också

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: