20.000 invånare på Kanarieöarna kämpar för att hitta hyresboende

Uthyrning av fritidshus har resulterat i färre fasta hyror tillgängliga och högre hyrespriser i eftertraktade områden på Kanarieöarna. Bostadsindustrin uppskattar att 20 000 personer står på väntelistan för att hyra en fast bostad, skriver tidningen Canarias 7.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Bostadsbristen är särskilt påtaglig i kustområden och i större städer, men problemet har nu också spridits till andra områden på Kanarieöarna.

300 euro för uthyrning av rum

Problemet med bristen på permanenta bostäder för uthyrning är störst på Fuerteventura och Lanzarote, men har också börjat spridas till de andra Kanarieöarna. I Playa Honda på Lanzarote finns ett exempel på hyrda rum med gemensamt kök och bad för 300 euro per månad.

Medborgare som trycks ut från bostadsmarknaden i kuststäder söker boende i andra håll i närheten, och nu är det uppenbart att bostadsbristen även drabbat  dessa platser.

På Gran Canaria har hemsökande flyttat till andra kommuner som Ingenio, Gáldar, Arucas, Telde, Vecindario och Carrizal för att hyra bostäder där.

Brist på bostäder i Vecindario

Vecindario i Santa Lucia kommun är ett av de områden där det nu har blivit mycket svårt att hitta lediga bostäder, skriver Canarias 7. Tidningen hänvisar till uttalanden från fastighetsmäklare.

Många stårpå väntelistan och det finns tydligen många intressenter på bostäder även i fall där priserna är höga och bostäder blir lediga endast flera månader efter utsatt annons.

Mäklare skippar uthyrningstjänster

Mer än hälften av Kanarieöarnas mäklare har lagt uthyrning av fasta bostäder åt sidan på grund av bristen på sådana bostäder på marknaden.

I Telde rapporterade fastighetsmäklare att de förmedlade 20-30 hyreshem en månad tidigare, och nu har många helt upphört.

Experter på bostadsmarknaden varnar för att problemet börjar växa, och några pratar om en ny bostadsbubbla – på vissa områden skulle priserna ha stigit med nästan 50 procent.

Prisundersökningar visar ett kraftigt uppsving

Det finns olika undersökningar från olika källor som visar att prisutvecklingen för uthyrning av fasta bostäder på Kanarieöarna.

En av dessa är bostadsportalen Alquiler, som visar en ökning av priserna under de senaste tolv månaderna på över 24 procent i Las Palmas och över 11 procent i Santa Cruz de Tenerife.

Idealistas prisrapport visar en ökning av hyrespriserna på Kanarieöarna med 26,8 procent från första kvartalet 2017 till första kvartalet 2018.

En annan fastighetsportal, Pisos, visar en ökning med 11,1 procent i genomsnitt på Kanarieöarna under första kvartalet för hyreslägenheter på prisöversikten jämfört med första kvartalet 2017.

Bostadsportalen Fotokasas prisdiagram visar också att priserna har ökat nyligen, men den genomsnittliga prisnivån på Kanarieöarna ligger fortfarande inte på 2006 års nivå, då hyreskostnaderna nådde sin förra topp.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: