Berättelsen om Anfi del Mar och Bjørn Lyng blir internationell kriminalserie: Crimeshare

Canariajournalen intervjuade Bjørn Lyng strax innan han dog 2006. Här avbildas han i sin lägenhet i Anfi del Mar. Foto: Hugo Ryvik

En kriminalserie om timeshare-verksamheten Anfi del Mar på Gran Canaria och grundaren Bjørn Lyng, som belyser den mörka sidan av Kanarieöarnas turism, kommer att göras av Anagram Norway.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Serien är i en förproduktionsfas och presenteras på festivalen Series Mania , som för närvarande pågår i Lille, Frankrike.

Projektet har tidigare presenterats på seminariet TV Drama Vision 2018 i Göteborg.

Korruption och intriger

Bjørn Lyng var en norsk affärsman som 1988 startade byggandet av vad som skulle komma att bli Kanarieöarnas största  –  och en av världens mest exklusiva – timeshare-företag i Arguineguin på sydvästra Gran Canaria.

Kriminalserien ska bli en historia om Björn Lyngs liv och arbete, om korruption och intriger.

I sammanfattningen till serien står det att var och en av de 1000 lägenheterna såldes för 12 000 euro per vecka.

Konflikt med brittisk storförbrytare

Vidare sägs att pengamaskinen som timeshare är lockade Englands ökända brottslning John ”Goldfinger” Palmers uppmärksamhet.

Palmer hittade det perfekta sättet att tvätta sina pengar genom att infiltrera timeshare-industrin med sitt folk. I synopsisen fortsätter intrigen med  att det sista Goldfinger trodde att  var att Bjørn Lyng skulle stå upp emot honom.

Crimeshare är inspirerad av denna spektakulära historia och går tillbaka till 1990-talet för att visa vad som hände. Serien lär ha både kriminalstoff, thrillerelement och en storslagen kärlekshistoria.

Dömd och senare dödad

Palmer dömdes för övrigt  2001 för timeshare-bedrägeri på Teneriffa. 20 000 personer lurades på 45 miljoner euro.

Han sköts 2015, strax innan han för andra gången skulle upp i domstol och stå till svars för nya åtalspunkter.

Bjørn Lyng dog av naturliga orsaker 2006.

Bjørn Lyngs svärson

Det är manusförfattaren Peder Fuglerud, före detta svärson till Bjørn Lyng, som bodde i många år på Gran Canaria på 1990-talet, som har tagit serieidén till Anagram Norway.

Fuglerud flyttade tillbaka till Norge och reste senare till Gran Canaria för att undersöka en väns misstänkta död. Han har tillbringat 20 år med att få berättelsen på papper.

Inspelningarna för Crimeshare börjar på Kanarieöarna och på andra platser i Europa 2019. Den första säsongen kommer att ha tio episoder.

Anagram har enligt uppgift redan lokala partners för utveckling av finansiering, produktion och lokaler.

O.M. Araldsen står för manuskript tillsammans med Peder Fuglerud. Producenten är Anne Kolbjørnsen, Anagram Norge.

Internationell framgång med andra serier

Anagram utvecklar ursprungliga idéer för serier med både lokal norsk publik och internationella serier. Verkställande direktören Anne Kjersti Kolbjørnsen och Araldsen är båda prisbelönta och har haft internationell framgång med serier som Lilyhammer, The Third Eye and Maniac.

Sedan Anagram Norge lanserades i januari 2017 har de producerat dramaserien Milk for MTV och fortsätter produktion av Kieler Street drama för TV 2.

Fuglerud har tidigare skrivit en dialog för episoder i tv-serien All Together och Hotell Caesar, och har skrivit för Amors bollar, Free Wild III och Switch.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: