Från och med juni kan fastboende flyga tur och retur till fastlandet för 30 euro

Inte bara kanarier, utan även de många utlänningar som har anmält flytt till Kanarieöarna, inklusive mer än 6000 skandinaver, kan dra nytta av resesubventionerna. Bilden visar flygplatsens terminal på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

 

Med de nya subventioner blir det möjligt för invånare på Kanarieöarna att flyga tur och retur till fastlandet för under 30 euro, har det spanska förbundet för resebyråer (CEAV) räknat ut.

Kom på plats på tisdag

Subventionerna är resultatet av ett avtal som ingåtts mellan den spanska regeringen och det politiska partiet Nuevo Canarias som ingicks igår, tisdag, skriver NC i ett uttalande.

Det kommer också att ske subventionering av godstransporter (jordbruks- och industriprodukter) mellan Kanarieöarna och fastlandet med retroaktiv verkan från och med den 1 januari 2016.

Kanariska Vänsterpartiet förhandlade om gods

Anledningen till avtalet är att regeringspartiet i Spanien, Partido Popular, behövde stöd från Nuevo Canarias (NC) för att statsbudgeten skulle få majoritet.

Detta utnyttjade NC till att förhandla fram ett antal fördelar för Kanarieöarna, inklusive ökade subventioner för resor, borttagning av den särskilda skatten på solenergi och ökad finansiering från staten för vägar och andra viktiga frågor på Kanarieöarna.

Totalt får Kanarieöarna 839 miljoner euro mer från staten i år än i fjol.

Redan tidigare var det 75 procent rabatt på biljetter mellan Kanarieöarna för fast bosatta.

Läs om detta:
Reserabatten på Kanarieöarna införs imorgon.

Den som inte är bosatt på Kanarieöarna måste fortfarande betala hela priset.

”Evigt” avtal

Subventionsavtalet läggs in i det nya finans-, ekonomiska systemet på Kanarieöarna (REF), vilket innebär att det kommer att bli en fast förordning.

Priserna övervakas av den spanska konkurrensmyndigheten, Comisión Nacional del Mercado de la Competencia (CNMC).

Subventionavtalet för persontransporter och godstransporter har ett årligt värde på 400 miljoner euro, enligt NC. För fastboende är det en besparing på 150 miljoner per år i resekostnader.

Läs också

Reserabatten på Kanarieöarna blir införd i morgon

75 prosent reserabatt blir troligen infört för fastboende på Kanarieöarna

Fakta om flyg till Gran Canaria


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: