Gran Canarias största turistkommuner ger böter för hundbajs

”Varför är det bajs överallt?” Nu är det tre kommuner på Gran Canaria som ger böter till hundägare som inte tar upp lortarna efter djuren. Affischer som denna sitter nu uppe i Agüimes kommun. Foto: Hugo Ryvik

San Bartolomé de Tirajana kommun på södra Gran Canaria, inklusive Playa del Inglés och Maspalomas, har infört sanktioner för hundägare som inte plockar upp skiten när deras hundar rastas.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Ett sådant system har redan införts i Agüimes kommun och i Las Palmas, liksom i Santa Cruz de Tenerife.

Upp till 15 005 euro i böter

San Bartolomé har fastställt bötesbeloppen för hundöverträdelser av kommunala stadgar för besittning, vård, vårdnad och skydd av djur, inklusive bajs på gator, trottoarer, torg, grönområden och blomsterbäddar:

Upp till 300 euro för mindre allvarliga brott, upp till 2400 euro för allvarliga och upp till 15,005 euro för mycket allvarliga brott.

19 böteslappar utfärdade hittills

19 böter på mellan 150 och 3005 euro, totalt 9800 euro, har redan skrivits ut sedan de nya stadgarna infördes, enligt ett pressmeddelande från kommunen – detta efter att de fått in nästan 200 klagomål i  första omgången. Dessa behandlades av polisen genom Valora, en offentlig, autonom skatte- och bötesorganisation på Gran Canaria.

De flesta av dessa böter är utfärdade för att inte ha plockat upp hundbajs eller ett respektlöst beteende i förhållande till miljön som hundarna och ägarna befinner sig i.

Vissa har också bötfällits för brist på identifiering av djuren, saknade vaccinationer eller för hundar som definieras som potentiellt farliga,  saknar koppek eller andra säkerhetsåtgärder.

Mest i San Fernando och Playa del Inglés

De flesta brott  har skett i San Fernando de Maspalomas och Playa del Inglés.

Förebyggande verksamhet och polisövervakning kommer nu att utvidgas till att omfatta El Tablero, Sonnenland, Campo Internacional och Meloneras.

– Underhåll och rengöring av offentlig egendom och dekoration är allas plikt och skyldighet säger vice borgmästaren och rådgivaren med ansvar för kommunala tjänster, planering och politik i kommunen, Fernando González Montoro, i ett pressmeddelande.

Dessutom kan kommunen inte tillåta hundägare att använda trottoarer, parker och offentliga trädgårdar som hundtoaletter och djurområden. En av kommunfullmäktiges prioriteringar är att minska det höga antalet händelser som hör samman med hundägarnas dåliga beteende.

Egen övervakningsenhet på gång

Sedan slutet av 2017 har en särskild kontroll- och övervakningsenhet bestående av uniformerade och civiliserade agenter under den lokala polisen övervakat och verkställt brott mot djurhållningsförordningen.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: