Ormplågan på Gran Canaria har spridit sig till turistområden i söder

Tvärrandigt exemplar av Kalifornisk Kungssnok. Det förekommer också albino-ormar och längsgående ränder på ryggen. Foto: Life + Lampropolis

Nu har Kaliforniska Kungssnokar upptäcks så långt söderöver som Maspalomas efter att ormarna på senare tid spridit sig till nya områden på Gran Canaria.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Under de senaste veckorna har flera exemplar observerats i turistområdet i Maspalomas och på andra håll i söder, skriver tidningen Telde Actualidad och andra kanariska nyhetsmedier.

Förra veckan blev en orm överkörd när den var på väg att korsa en gata nära bostadsområdet Montana La Data i Maspalomas.

Enligt ormexperter har ormar antingen släppts ut av boende i området eller flyttat dit från andra områden – det finns uppskattningsvis 30.000 sådana ormar i naturen på Gran Canaria.

Söker värme från bilmotorer

Ormarna är kända för att krypa in i motorrummet på bilar för att få värme från motorerna, och kan därmed följa med bilarna när de kör någon annanstans, enligt Miguel Ángel Rodríguez, miljöminister på Gran Canaria, som visar information från örådets tekniker.

Californisk Kungsskon är hör inte hemma i naturen på  Gran Canaria (inga andra ormar gör det), och anses som ett skadedjur eftersom de äter hotade arter. De är dock inte farliga för människor.

Omöjligt att bli av med ormarna

De första ormarna i frihet hittades i kommunerna Galdar och Telde, och genom åren har de förökat sig till ett stort antal och spridits till nya områden på ön.

Alla försök att bli av med ormplågan har hittills varit förgäves. Insamlingsarbete pågår, och hittills i år har 270 ormar fångats.

Läs också

30.000 oönskade ormar i naturen på Gran Canaria

Orm hittad i Tunte på Gran Canaria södra Gran Canaria för första gången 

Snart


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: