Så minns Playa del Sol Lill-Babs

Foto: CHARLES HAMMARSTEN
Barbro ”Lill-Babs” Svensson begravs måndagen den 28 maj. Sveriges folkkäraste artist blev 80 år och stod på scen i 65 år.

Nu begravs Sveriges folkkäraste artist:

Måndagen den 28 maj kommer Barbro ”Lill-Babs” Svensson att begravas i Järvsö kyrka i Sverige. Bland alla sista hälsningar i blomsterhavet kommer en från hennes stamställe Playa del Sol på Gran Canaria att märkas.

På den populära dansrestaurangen i Playa del Ingles framförde ”Lill-Babs” sina två sista shower i januari för hela 30:e året i rad.

– Jag visste inte att Barbro var sjuk så hennes död kom som en chock för mig och oss alla på Playa del Sol.

Det säger svenskan Eva-Lena Grafström från Härnösand som tillsammans med sin kanariske make Vicente Suarezdriver populära Playa del Sol sedan 29 år och där haft Lill-Babs som sitt stora dragplåster.

Bara några dagar innan Lill-Babs fyllde 80 år den 9 mars i år blev hon dålig och lades in på sjukhus där läkarna konstaterade hjärtsvikt.

Men dessutom upptäcktes en elakartad cancertumör och omgiven av sin familj avled en av Sveriges folkkäraste artister på förmiddagen den 3 april.

Foto: CHARLES HAMMARSTEN
Barbro ”Lill-Babs” Svensson begravs måndagen den 28 maj. Sveriges folkkäraste artist blev 80 år och stod på scen i 65 år.

Så här skrev familjen på Instagram:
”Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmormor, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom. Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kollegorna och vännerna men nu får det vila. Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombination som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma. Familjen har varit runt mamma varje dag sedan hon kom till sjukhuset och hon somnade in lugnt och stilla idag på förmiddagen. Nu vilar hennes själ hos mamma Brita. 
Nu behöver vi i familjen vår tid för vår sorg och ber att den respekteras. 
Kärlek/Monica, Malin, Kristin och familjen. ”Nu går sista visan, dig vill jag sjunga för. Vi behöver varandra, du och jag och dom andra, som står utanför. Så låt den sista strofen, bli till en sån vi minns. Tack för att jag får ha dig. Tack för att alla finns!”

Foto: THOMAS NILSSON Så sent som i januari i år gav Barbro ”Lill-Babs” Svensson ett par bejublade shower här på helt utsålda dansrestaurangen Playa del Sol i Gran Canarias nöjesmetropol Playa del Inglés där hon varit den populäraste gästartisten i hela 30 år i rad.

Som vanligt

Bara drygt ett par månader tidigare hade Barbro stått på Playa del Sols scen.

– Hon gav två bejublade helt utsålda och fantastiska föreställningar. Jag märkte inget ovanligt med henne. Hon var kort sagt precis lika fenomenalt proffsigt och outtröttligt underhållande som vanligt, betonar Eva-Lena Grafström.

Så här skrev Barbro själv på Facebook den 30 januari: ”Hemma efter en händelserik vistelse på Gran Canaria.
Utsålda kvällar på Playa del Sol med fantastisk publik, sol, golf, härliga skratt med vännerna, god mat och dryck å bra rep och planeringsmöten med grabbarna inför 2018, det blir både turné och shower långt fram i höst🎤. Tack Alla🙏🏻❤️ å TACK för alla positiva kommentarer efter programmet ”Anders knackar på”🙏🏻❤😍.
Stor varm kram,
Barbro❤😘

Några konkreta planer på att högtidlighålla Lill-Babs minne har inte Playa del Sol ännu. Och inte heller hur man ska kunna ersätta henne.

Oersättlig artist

– Nej, det finns ingen som kan ersätta henne. Barbro var unik, säger Eva-Lena Grafström med emfas.

Så här skrev Playa del Sol på Facebook den 3 april: 

”Barbro

I 29 år har svenskan Eva-Lena Grafström från Härnösand tillsammans med sin kanariske make Vicente Suarez drivit dansrestaurangen Playa del Sol. ”Det finns ingen som kan ersätta Lill-Babs som vår gästartist”, säger hon.

Det är med sorgsna hjärtan vi under dagen försökt ta in att Barbro ”Lill-Babs” Svensson har lämnat oss. Vi är tacksamma att få haft glädjen att uppleva så många underbara stunder med en kvinna som med sin unika personlighet fyllde rummet med kärlek och värme! Våra tankar går till Barbros familj och vänner.

Vivi och Eva-Lena”

Hur kommer du, Eva.Lena, att minnas Lill-Babs som person efter ert mycket långa samarbete?

– Som en otroligt enkel människa med en generös uppriktighet och och stort öppet hjärta med önskan om allt gott till alla i hennes omgivning.

Stor saknad

Eva-Lena Grafström tillägger med känslosam sorgsenhet i rösten:

– Framförallt känner jag en stor saknad efter en helt underbar människa och enastående artist.

På söndag den 27 maj, klockan 14,30, dagen innan begravningen, får allmänheten möjlighet att ta ett sista farväl av Barbro ”Lill-Babs” Svensson vid en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.

Text & foto: THOMAS NILSSON

FOTNOT. Barbro ”Lill-Babs” Svensson föddes den 9 mars 1938 i Järvsö. Hon har tävlat i Melodifestivalen flera gånger och har levererat odödliga hitlåtar som ”Leva livet”, ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?” och ”En tuff brud i lyxförpackning”. I 65 år stod Lill-Babs på scenen från debuten 15 år gammal på Barnens dag i Järvsö. Det var orkesterledaren Simon Brehm som upptäckte Barbro Svensson. Han blev hennes manager och gav henne artistnamnet ”Lill-Babs” som en koppling till den äldre svenska sångerskan Alice Babs.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: