La Graciosa har blivit godkänd i senaten som den 8: e Kanarieön

La Graciosa får sin egen budget, men kommer fortfarande att tillhöra Teguise kommun på Lanzarote. Ill. Google Maps

Den lilla ön La Graciosa på 29 kvadratkilometer och med 700 invånare blev idag erkänd i senaten på Kanarieöarna som den åttonde bebodda Kanarieöarna, och är därför inte längre bara en del av Lanzarote.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Detta innebär att La Graciosa blir delvis administrativt autonom genom sin egen budget, men kommer fortfarande att vara en del av Teguise kommun på den mycket större grannön Lanzarote.

Resolutionen röstades igenom enhälligt och stöddes av de kanariska institutionerna. Det var Partido Popular som lade fram förslaget.

Stadgarna för Kanarieöarna och lagar måste nu ändras så att La Graciosa existens som bebodda ön klargörs, utan att det påverkar de administrativa banden till Lanzarote, samt att fastställa att ön  är en lokal juridisk person.

Det finns 13 Kanarieöar, och sju av dem har sin egen administration i form av öråd. La Graciosa får inget eget öråd trots att ön nu är erkänd som en egen bebodd ö.

Omkring 25 000 turister besöker La Graciosa årligen. Det finns två städer, La Caleta del Sebo och Casas de Pedro Barba. Ön ligger nordväst om Lanzarote, och mellan de två öarna är en arm av havet som är känd som ”El Rio” (floden).

La Graciosas invånare har kämpat för detta erkännande i många år. För fem år sedan levererades 4000 signaturer om detta till örådet på Lanzarote.

La Graciosa får nu sin egen budget som de kan hantera själva och tillhandahålla nödvändiga offentliga tjänster för invånarna.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: