Nya hinder i vägen för den planerade badparken på Gran Canaria

Det verkar inte finnas något slut på de administrativa hindren för byggandet av Siam Park på Gran Canaria. Ill: Loro Parque

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Klagomålet gällde bara kanaliseringen av en ravin i El Veril,  ett arbete som redan nästan är färdigt, och inte byggandet av vattenparken i sig.

 

Det tyska företaget som bygger vattenparken som heter Siam Park, Loro Parque, skriver dock i ett uttalande i dag, tisdag, att processen för att genomföra byggandet av vattenparken fördröjs av San Bartolome de Tirajana kommun, enligt uppgift på grund av att parkens urbaniseringsprojekt måste först godkännas.

Nytt krav

Detta hävdar Loro Parque är något nytt som har kommit på bordet, och som inte har nämnts hittills i processen om att få bygga parken, som har pågått sedan 2012. I oktober 2017 skulle allt vara redo att börja bygga, efter en hel del trassel,  och kanalisering av ravinen som parken skulle byggas ovanpå, var det första steget i processen.

Loro Parque hävdar att de har fått uppfattningen att alla administrativa processer avslutats för att bygga vattenparken, skriver de. Detta nya krav kommer att påverka genomförandet och byggandet av en rondell som Maspalomas konsortiet utvecklar och godkänts av rådet – arbetet med detta har också börjat.

Många administrativa hinder

I tillkännagivandet skriver Loro Parque att det har funnits många stenar på vägen för detta projekt, långt mer än för akvariet i Las Palmas, som öppnade i januari.

Öppnandet av vattenparken kan ske tidigast om tre år som läget är idag och utvecklaren hävdar att kommunens senaste utspel utsätter projektets livskraft för risker genom att ”påverka den ekonomiska ram som är planerad för att genomföra vattenparken”

Påstår att fornminnen kan förstöras

Klagomålet från miljöorganisationen Ekolog en Accion var att organisationen hävdar att allmän plats förstörs utan att det ges garantier för att förspanska arkeologiska lämningar som finns där kommer att bevaras.

Provincialdomstolen i Las Palmas dom kom den 22 juni, där det påpekas att en sådan förstörelse, som en del anses vara olycklig, är oundviklig i urbaniseringen, och är ett pris som måste betalas för stadsutveckling, oavsett om det gäller  turism eller inte.

Det betonas att det inte är upp till domstolen att överväga ”möjligheten” eller den  ”ekonomisk-politiska bekvämlighet” av att bygga Siam Park, som hänvisar till att den kanariska regeringen och örådet på Gran Canaria redan klargjort att licenser och godkännanden är i enlighet med lagen och att alla rapporter för det arbete som ska utföras är gynnsamma.

När det gäller de arkeologiska lämningarna, konstaterar domstolen att kulturarvet, vilka kulturrådets kulturinstanser har fastställt är av begränsad betydelse, måste beaktas. Krav har redan ställts på Loro Parque för restriktiva, förebyggande och korrigerande åtgärder för dessa.

I praktiken verkar det som att arkeologiska fynden bevaras och inhägnas som en integrerad del av vattenparken.

Läs också

Nå starter byggingen av en av verdens største badeparker på Gran Canaria


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: