13 svenskar och norrmän smittade med antibiotikaresistenta bakterier på Gran Canaria

Klebisella OXA-48 är en elakartad bakterie som kan stå emot alla former av antibiotika. Ill: Creative Commons License

Sju norrmän och sex svenskar skall ha smittats av den antibiotikaresistenta bakterien Klebisella OXA-48 på ett sjukhus på Gran Canaria, enligt det Europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Minst nio av de infekterade patienterna ska ha blivit inlagda på samma sjukhus. Infektionsfallen inträffade från januari till april i år, enligt en rapport daterad den 10 juli.

Norska och svenska sjukvården har rapporterat att personer som sökt vårdcentraler i hemländerna efter att ha varit på sjukhus på Gran Canaria var infekterade med bakterien.

Liten risk för infektion på Gran Canaria

I rapporten påpekas att risken för att resenärer ska bli smittade av bakterier på Gran Canaria är mycket liten, men det finns en hög risk för infektion vid sjukhusvistelse i patienternas hemländer efter att de har smittats på Gran Canaria om bakterierna inte upptäcks, speciellt om det inte finns tillräcklig infektionskontroll och förebyggande åtgärder.

Upptäckt 2001

Bakterien upptäcktes i Turkiet 2001 och har spridit sig över hela världen, särskilt Medelhavsländerna, Nordafrika och Mellanöstern, enligt rapporten.

Klebsiella OXA-48 är en patogen mikroorganism som producerar karbapenemaser, ett enzym som är svårt att upptäcka och som är resistenta mot alla antibiotika.

Bakterien orsakar sjukdomar som lunginflammation och blodförgiftning (sepsis) och kan infektera nyfödda och patienter inlagda på intensiv-vårdsenheter, enligt Världshälsoorganisationen.

Spanien och Kanarieöarnas myndigheter bestrider rapporten

Kanarieöarnas och Spaniens hälsomyndigheter uttrycker tvivel om att rapporten är korrekt. Spanska vårdinrättningar stöder enligt uppgift inte slutsatserna, och kanariska hälsomyndigheter meddelade idag att de kommer att undersöka förhållandena på kanariska sjukhus.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: